De Wisser
Land Rovers in The Gambia...
WYSIWYG Web Builder
WYSIWYG Web Builder
9 januari 2013         Sanyang

Sorry lui, maar er is een goede reden waarom we zo laat zijn met deze update.
Allereerst hebben we nu tot 2 maal toe en kapotte oplader van de laptop gehad. 1 maal door de soms extreme hitte, waardoor we nu proberen om zeer beperkt met de laptop om te gaan.De 2e maal ging ie stuk omdat een electricien het voor elkaar kreeg om ons tijdelijk verblijf van  400 Volt te voorzien. Kan dus ondertussen ook mijn haar niet meer knippen. Nog een reden voor de vertraging is het ontzettend trage internet, als het er al is.  Maar goed, de auto blijft het geweldig goed doen en functioneert regelmatig als sleepauto.
Het werk op de compound vordert gestaag. De eerste werkploeg van jonge knullen hebben we er weer uit geschopt en is nu vervangen door een groep wat oudere mensen  die thuis nog een gezin hebben, en dus meer verantwoordelijkheids gevoel hebben. Werkt stukken beter.
Dit was wel even schrikken. We hebben een eerste cleaning laten doen om de compound toegankelijk te kunnen maken en om een overzicht te krijgen zodat we een goede planning kunnen maken over waar het huis te plaatsen etc.
Al het gras en ander "klein" spul moet dan 2 weken drogen en wordt dan in 1 keer verbrand. Maar dan ook de hele compound. Dat was een enorme vuurzee, maar gelukkig ging het goed.
Het werk op de compound vordert goed. Een heel groot stuk is nu gecleaned, en we kunnen dus gaan bepalen hoe de boel in te richten. Zand en beton kan met vrachtauto's worden gebracht. Voor veel andere zaken maken we gebruik van het transportbedrijf Donkey & Co. Cement, betonijzer, een mal voor de puttenmaker etc. Is gewoon een geweldige manier van transport.

Ondertussen is er ook een begin gemaakt met het graven van de waterput. Ongelooflijk om te zien dat die helemaal met de hand gegraven wordt. Inmiddels zit ie op ongeveer 8 meter en moet hij stoppen van wegen het water. Later wordt de put nog wat uitgediept.
17 januari 2013         Sanyang
Even iets van eigen maaksel.  Nadat de metselaar pilaren voor de poort had gemaakt en deze 3 keer uit elkaar ploften tijdens het vullen met beton, maar besloten om zelf de bekisting te maken. Ze denken hier dat als je er maar grotere en vooral meer spijkers inslaat, dat het dan wel strong is. Nou, na 3 uur spijkeren en toen betongieten plofte de boel weer uit elkaar. Vandaar dat ik ze maar zelf gemaakt heb met een minimum aan spijkers en wat betonvlechtdraad. Werkt perfect. Niet eentje ontploft en we hebben prachtige pilaren.
Oh ja, als je iets waterpas wilt moet je het echt zelf doen.
Tja, voordat je ergens een huis wil bouwen moeten er heel veel van zulke wortels uit. Geen toffe klus.
30 januari 2013     Sanyang
Een nachtmerrie!!       KLIK HIER
KLIK
 
20 februari 2013     Sanyang
Update Samba.
Ongelooflijk maar waar: Samba is weer aan het werk!
Na Samba te hebben opgehaald van het ziekenhuis en thuisgebracht, zijn we nog elke dag even bij hem wezen kijken om te zien of hij zijn medicijnen wel nam/kreeg. Bang dat zijn 'broer' de medicijnen zou afpakken om te verkopen heeft hij alles stevig in zijn zakken weggestopt. Nog een paar keer zalf gebracht voor zijn huid. Op een dag dat we weer bij Samba wilden gaan kijken was ie nergens te vinden. De goeie ziel was op zijn fiets gestapt en naar onze compound gefietst om ons te bezoeken en om de rest van de jongens even te zien. We hadden hem net gemist, balen.
Hieronder een opname van Samba's huid, en dit zijn er maar een paar! De man had er meer dan 1000! Regelmatig zalf erop en af en toe naar de oceaan voor het zoute water en het lijkt er zowaar op dat er misschien alleen kleine littekens overblijven. Ziet er elke dag beter uit.
Samba is back
De grote mompata boom hebben we helaas om moeten leggen. De kruin was veel te zwaar voor de uitgeholde boom, dus of hij valt uiteindelijk zelf om of wij leggen hem om. Het laatste dus en maar goed ook. Er bleken nog minstens 6 bijennesten in te zittten! Een aantal van de jongens zijn nog 3 nachten bezig geweest om eventuele honing eruit te halen en de bijennesten te verbranden. Blijft raar dat als je 's avonds/'s nachts daarmee bezig bent geen enkele bij je iets doet.
28 februari 2013     Sanyang
Nou, gelukkig al weer even kunnen doorwerken. Iedereen wil graag aan de gang met het beton, maar eerst zal er toch de riolering in moeten. En da's ook weer zo'n klusje dat je zelf zult moeten doen.
Dan de bekisting maken, zorgen dat er veel (heel veel) zand, betonsteen en cement aanwezig is. En dan zullen zo'n 12 mensen er 3 dagen werk aan hebben om alles te vullen met beton. Dat betekent ook dat je al die mensen 3 dagen moet verwennen met extra salaris en plenty food. Maar dan gaat het ook echt goed.
Nou ja, goed. In zoverre dat een snotneus die eigenlijk helemaal niet op een vrachtauto mag rijden vervolgens met een vrachtwagen met zand, met veel bravoure het terrein op komt scheuren en de voorwielen van zijn wagen bovenop de net gestortte soakaway (beerput/septic) parkeert en dan vervolgens ook nog eens volledig betaald wil worden. En dat kan ie wel shaken. Lul.
4 maart 2013     Sanyang
Woepie!
Het beton zit erin. 12 man, veel cement, zand en beton, kruiwagens repareren, nog een kruiwagen erbij gekocht en dan eindelijk, na 3 dagen zwoegen ligt er een dikke mooie betonnen plaat. Daar zijn ze even stil mee geweest. We hebben wel elke dag voor extra eten gezorgd. De jongens hebben hun best gedaan.
Dan een paar dagen geduld en we kunnen gaan beginnen met het metselen van de muren met de rode geperste stenen. Dat is wel even wennen voor de mannen want we willen niet dat er cement aan de buitenkant van de stenen komt te zitten. We willen straks naar een mooie rode stenen muur kunnen kijken. Na een wat lastig begin zelf maar een stuk gemetseld om te laten zien wat de bedoeling is. En dat begrijpen ze dan even niet. De voegen moeten worden uitgekrabt om later opgevoegd te worden met veel drogere cement dan zij gewend zijn. Oftewel die muur wordt nooit stevig. Morgen, dinsdag, gaan we met zelf gemaakte voegspijkers (zijn hier nergens te krijgen),  een stuk opvoegen, netjes afborstelen zodat er dan een mooie steen zonder cementgruis overblijft. Ze snappen het nog niet helemaal maar krijgen er nu wel meer vertrouwen in. Als ze het eenmaal gezien hebben staan ze eerst verbaasd te kijken maar zijn wel erg blij met hetgeen wat ze nu weer leren. Hebben ze straks wellicht nog eens profijt van.
15 maart 2013     Sanyang
Het gaat hard!
Nou gaat het echt hard. We hebben al een deel van de kozijnen kunnen ophalen. Beveiligd met 12 MM betonijzer. Momenteel hebben alle deurframes en de eerste laag raamkozijnen gesteld. Zo begint het echt op te schieten en als je door het huis loopt krijg je steeds meer een idee van hoe het eruit komt te zien. Af en toe een kleine aanpassing is nu nog mogelijk.
De zojuist opgeleide nieuwe voegers hebben er schik in, en op een paar schoonheidsfoutjes na komt de muur er toch uit te zien zoals wij willen. Ook beginnen ze door te krijgen dat het (na het voegen)  zeiknat maken van de muur erg belangrijk is. Ze zien nu ook dat het wel een heel stevige muur wordt.
27 april 2013     Sanyang
Sorry voor de vertraging, maar we zijn er weer. Razend druk bezig geweest en hard opgeschoten maar nog steeds geen container. Datum van aankomst zou 24 april zijn maar wordt nu 2 mei. We wachten maar weer af.
De muren gaan gestaag omhoog en dus moeten de dakspanten wel snel gaan komen. Die komen uiteindelijk ook wel, maar pas nadat we op kantoor de tekeningen zijn gaan zien en ze die dus opnieuw moesten maken. Na de aanpassingen kunnen ze worden gefabriceerd en geleverd worden. En nog gaat het fout! De spanten voor het gastenverblijf zijn gemaakt volgens de eerste 'verkeerde' tekeningen. Hoe krijgen ze het voor elkaar! Bellen maar weer en zien dat het opgelost wordt.
Voila, de dakspanten. de kleinere zijn voor het gastenverblijf en moeten dus terug om opnieuw gemaakt te worden.
Hier 1 van de pilaren die de dakspanten gaan dragen.
De pilaren zijn klaar, de muren omhoog en dus gaan we de spanten en dwarsdragers overeind zetten. Klinkt alsof we dat zo even doen, maar daar komt stiekum heel wat gefrut aan te pas. Maar goed, het gaat lukken. Hieronder dan een plaatje met alle spanten en dwarsliggers op hun plek.
Nu nog wachten op de dakplaten. Als die arriveren blijken ze de afmetingen op de eerste afgekeurde tekeningen te hebben aangehouden. Nou gaan we dus maar eens echt ruzie maken met de leverancier. (is een nederlands bedrijf notabene! maar ja, ze werken wel met Gambianen). We komen tot een compromis en we kunnen verder bouwen.
En dan begint het er al wat op te lijken. De veranda en het grootste dakdeel zijn nu dicht. Gaan een paar duizend schroeven in en soms moet ik van het dak af omdat de platen te heet zijn en er echt niet meer te werken is. Met ruim 40 graden op een dak gaan spelen is ook niet alles.
Nu we zover zijn met het dak, kan Pia beginnen met de ramen. Het ijzerwerk en in de primer zetten, hout schuren en behandelen. In eerste instantie hadden we een soort mahonievernis. Die is wel mooi maar blinkt heel erg. Inmiddels iets mats gevonden wat goed in het hout trekt en niet blinkt. Dat gaat hem dus worden.
21 mei 2013     Sanyang
Nou, het dak ligt erop. Was, afgezien van de temperatuur, nog niet zo simpel. De accuboormachine moest er duizenden schroeven in boren/schroeven en daar hadden de accu's best wel moeite mee. Die waren dan ook erg snel leeg. Gelukkig konden we deze gratis opladen bij een aardige buur die een simpel solarsysteempje had. Waren we heel blij mee. Maar ja, dieje meens ging op een gegeven moment ok noar huis. Dan bende klaar meej  oe accu's. Nou, daar hebben we wat op gevonden. Is wel wat lastig om mee oe dak op te nemen mar werkt as een speer! Nou kunnen de deuren ok gehangen worden. Doar hek nog gin foto's van mar die zen me un partij schoon. Wogt nog mar effe.
Begint nu toch echt wel op een echt huis te lijken toch?
Wij zijn er in elk geval heel blij mee.
Ondertussen hebben we ook iemand laten komen om in de put een borehole te maken. Die gaat dan diep genoeg om meteen zuiver drinkwater te hebben en je hebt dan vrijwel geen last meer als voor het regenseizoen het waterpeil overal zakt. De watertank is op de toren gezet en aangesloten dus als de container komt kunnen we beginnen met het aansluiten van het water- en electriciteitssysteem.
En kijk eens wat hier hangt!
Afgelopen weken hebben we alles en iedereen afgebeld om erachter te kunnen komen waar het ding nou ergens was. Wat denk je? Niemand kon hem vinden! Al wekenlang niet. Dan ga je toch langzaam de paniekzone in hoor. Blijkt nog wat aan de hand te zijn geweest voordat ie op transport ging. DE CONTAINER WAS AFGEKEURD!!! en werd dus geweigerd. Grote dank aan Cees Laros die ervoor gezorgd heeft dat ie toch op transport kon. Geen dank aan het bedrijf waar we de container van gekocht hebben! We hebben deze container gekocht met de garantie dat ie zeker nog eenmaal op zeetransport kon. En dan blijkt ie op een afkeurlijst te staan. Het is dat we er geen zin meer in hebben anders hadden we het er echt niet bij laten zitten heren van SL. De container is er, maar wel 6 maanden te laat!
13 juni 2013     Sanyang
Wel, het regenseizoen is nu toch echt wel begonnen. Al een paar fikse regenbuien gehad en het wordt flink benauwd. Belangrijk om niet teveel kleren aan te doen, heb je alleen maar last van. Nu de container er is, gaat het weer hard. Pia is dagenlang bezig geweest om een gang in de container uit te graven zodat de electriciteit en de waterleiding eruit kunnen, zodat we weer verder kunnen met de afwerking van het huis. Er is ook nog ruim 4 kuub aan hulpgoederen meegekomen (met dank aan Sandra en Pascal) en dat moest er eerst uit. Met die spullen zijn een heleboel mensen blij gemaakt. Onze jongens hebben zakken vol met kleding meegekregen voor de families op hun eigen compound. Andere keren hebben we zelf kleren en schoenen gebracht naar mensen die het goed konden gebruiken. 3 voetbalteams blij gemaakt met nieuwe outfits en echte leren ballen. Soms was dat best wel moeilijk. Als moedertjes met tranen in de ogen staan omdat ze niet weten wat te zeggen, eindelijk kunnen hun kindertjes ook eens betere kleren aan en fatsoenlijke schoentjes. Dat raakt je dan toch wel. Is in elk geval beter dan snoepjes uitdelen (stomme touristen!). Er zat ook een hoop speelgoed en andere spullen tussen, die hebben we naar een organisatie gebracht die veel in het binnenland werkzaam zijn. Die wisten even niet waar ze het laten moesten. Komen wij even aanzetten met een 110 afgeladen vol, en daar kan een hoop in hoor. Veel van die spullen nemen ze mee naar schooltjes in het binnenland en de rest wordt geveild voor het goede doel, die zijn nog wel even bezig.
Maaar we konden het ook niet laten om onze "ploeg" even op de foto te zetten: Ladys en Gentlemen--------meet the White Dragons:
Vergis  je niet: Deze groep (soms 1 of 2 mensen meer, maar dit is toch de kern) bouwt onder een begeleiding wel een prachtig huis!
Zoals belooft zouden we de deuren nog laten zien. Nou, links een indruk van onze deuren. Da's toch wel iets om jaloers op te worden toch?
Hoewel we vaste maten hadden doorgegeven zijn ze toch allemaal verschillend, maar dat mag de pret niet drukken. Scharnieren die aan de verkeerde kant zitten moet je niet over zeuren die deuren werden weer aangepast. Dat ze allemaal 5 a 6 cm tekort zijn is wat lastiger. Toen we daar iets van zeiden kwam de timmerman met het excuus dat de planken niet langer waren dan 2.3 meter. Die heeft dus enorm op zijn falie gekregen van zijn baas (Patrick, prachtig Engels oud baasje). Je gaat dan toch geen 7 deuren maken? Wat als wij gezegd hadden; die hoeven we niet? Heb je toch een probleem. Maar goed, we lossen het wel op. Mooi zijn ze wel.
Inmiddels hebben we de watertoren ook overeind staan en is er in de put een borehole gemaakt. Zodat we nu echt zuiver drinkwater hebben. Het water uit de put wordt nog steeds gebruikt voor de groentetuin en voor de rest van de werkzaamheden. Vanaf de watertank is inmiddels een leiding naar het huis gemaakt. De electriciteit is inmiddels in de muren verwerkt evenals de waterleiding. Het pleisteren kan dus afgewerkt worden. Momenteel worden de muren geschilderd en daarna kunnen alle stopcontacten en schakelaars geplaatst worden. Dan alleen nog stroom erop. Da's nog even wachten. Het solarsysteem is besteld en onderweg. Tegels hebben we ook klaar liggen dus binnenkort kan de tegellaar ook aan de slag. We komen steeds dichterbij de overhuizing.
En da's nog niet alles! De betonvloer van de schuur is ook al gestort, dus zodra de mensen niet meer nodig zijn in het huis kunnen de muren van de werkplaats omhoog. Het gaat lekker!
Mooi he?
Was tegen het raam aangevlogen. Na 5 minuten suffen ging ie d'r weer vandoor.
29 juni 2013     Sanyang
Inmiddels hebben we ook warm water door middel van een solarboiler. Alleen moeten we nog een manier verzinnen om het warme water in huis te krijgen. Onze solarboiler staat op de begane grond ipv op een dak of hoge toren. Oftewel, het ding geeft geen druk om het water in huis te krijgen. We proberen nu een cv-pompje te pakken te krijgen. Dat valt niet mee want er is hier nergens iemand met cv! Dus ook geen warmwaterpompjes. Wordt aan gewerkt!
16 juli 2013     Sanyang
Nou, we zitten midden in het regenseizoen. En dat zullen we weten ook! Ons tijdelijk verblijf is zo lek als een mandje. Al meerdere nachten moeten we telkens ons bed uit om overal potten, pannen, schaaltjes, emmers en wat we nog meer kunnen vinden neer te zetten om het ergste water op te vangen. Het bed wordt zijknat en we kunnen het niet verder verplaatsen ivm de klamboe (en je kunt nu toch echt niet meer zonder klamboe). De spullen die we hier hebben staan hebben we zo goed mogelijk opgestapeld op een plek waar het nog redelijk droog bleef. Na 3 dagen hebben we er genoeg van. We slapen bijna niet meer, het bed is zijknat en we zijn uren bezig om de boel weer een beetje droog te houden/krijgen. Eind van de week trekken we in ons eigen huis, hoe dan ook. PUNT! We worden hier letterlijk weggespoeld. Daar komt nog bij dat we al 3 dagen geen druppel water meer uit de kraan hebben gekregen en een keer lekker douchen zit er dus ook niet meer in. WE GAAN VERHUIZEN EN VLUG!
En dit is nog niet eens de helft van wat er stond! 4 juli 2013
Verhuizen? Ja, makkelijker gezegd dan gedaan. We moeten de tegelaar achter zijn broek gaan zitten. Want als die niet klaar is kan er geen wc geplaatst worden, kan de douche niet afgewerkt worden, de keuken moet er nog in, en zo nog wat van die kleinigheidjes. Maar goed, de tegelaar doet zijn best. Is voor hem ook de eerste keer dat ie met deze tegels werkt.  We hebben geprobeerd hem duidelijk te maken dat ie niet zo moeilijk moet denken. Het lijkt heel erg op parket. Het stuk waar je mee ophoudt, daar begin je de volgende rij mee. Hij wil persee een strak patroon en elke tegel 15 cm laten opschuiven. Met andere woorden , telkens als wij binnenkomen zie je van die verschrikkelijke architectonische diagonaallijnen in de tegelvloer. En das nou net wat wij niet willen! Uiteindelijk begint ie het te snappen; You want it crazy? Jawel, als dat voor jou zo werkt, dan ja. En uiteindelijk is hij dan ook veel sneller klaar omdat ie zo veel makkelijker kan werken met bijna geen snijafval.
De keukenboer wil weten wanneer de keuken geplaatst kan worden. Gisteren? Da's te snel, maar kort na de tegelaar wordt de keuken geplaatst. Zal er later eens een foto van plaatsen. Water is nu aangesloten, de douche functioneert (oke, alleen met koud water dan, maar toch). Er staat een toilet dat echt spoelt. Het dak is waterdicht. Het bed staat er met een klamboe en 10 juli is het dan echt zover: WE SLAPEN IN ONS EIGEN HUIS!
Mensen wat een genot. Slapen in een droog bed, als je wilt douchen komt er water uit de kraan, niet meer koken op een sullig brandertje maar op een echt gastoestel met 4 pitten. Als het regent zitten we meestal op de veranda nog droog. Een accu met wat solarlampjes en we hebben 's avonds ook nog wat licht. Maar nog even en dan hebben we een compleet solarsysteem.
Goed, we zitten op onszelf maar er moet nog wel een hoop afgewerkt worden: het meubilair moet nog uit de container, spullen uitgezocht en daar weer een plaatsje voor vinden, de schuur moet snel afgemaakt worden ivm de batterijen en de generator voor het solar systeem, wastafels plaatsen en aansluiten, etc.
Daar komt nog bij dat we heel goed moeten plannen wanneer we met de auto weg moeten. Als het geregend heeft moeten we een paar uur wachten tot het ergste water weg is. De wegen worden hier erg slecht en als je er niet echt opuit moet kun je beter thuis blijven. Er gaat nog veel meer water vallen. Gelukkig hebben we begin dit jaar al veel werk verzet om een paar toegangsweggetjes te verbeteren, maar toch. Hier is het vrijwel elke dag zwaar terreinrijden en hopen dat je dan ook weer thuis komt. Foto's volgen nog.
11 augustus 2013     Sanyang
Heel veel, maar dan ook heel veel regen. Regen, regen en nog eens regen. De nachten zijn heet en benauwd, maar gelukkig kunnen we nu 's nachts een ventilator laten draaien. Afgelopen dagen hebben de jongens gratis putmateriaal op onze pad uitgespreid. Te laat in de gaten gehad dat dit vrijwel alleen maar klei is! Hadden ze moeten weten. Een flinke laag erop om de waterplassen te vullen. Nou.....eerste dag: droog weer en we moesten boodschappen gaan doen. Over het pas opgevulde stuk gereden, dat ging. Zou nog een paar keer overheen gereden moeten worden en dan zal het wel vaster komen te zitten.
Tweede dag: regen gehad, over de pad gaan gaat wel maar je voelt het goed, het kost meer moeite.
Derde dag: weer regen, dit keer erg veel. Toch weer over de pad met de nodige moeite. 's middags weer terug........lage gearing en difflock!
Vierde dag: veel regen en..........vergeet het maar. Niet aan beginnen. Zoveel mogelijk mensen zien op te trommelen en blokken achter in de 110, achteruit naar de pad en stenen erop, hoe meer hoe beter. Daarna nog een flinke lading betonsteen. Moet even genoeg zijn want morgen komt Milco om de generator en de rest van de solar aan te sluiten, maar dan moet ie wel over de pad kunnen. De rest van deze dag gaat iedereen die beschikbaar is naar de pad.
Zal uiteindelijk allemaal wel goed gaan komen. Wel ironisch; hebben we eerder zoveel tijd en materiaal gestoken om een toegangsweg weer toegankelijk te maken en een andere nieuwe toegangsweg te openen, kunnen we verdomme ons eigen pad niet eens af!
De keuken zit erin en daar hebben we nu een paar foto's van. Teveel tegenlicht maar heb even niet beter.
En ondanks de vele regen is de werkschuur vrijwel voltooid. Deuren zitten er in dus de boel kan op slot. Opritje is gemaakt. Als de solar klaar is worden er nog 2 binnenmuurtjes geplaats, een paar raampjes nog afgesmeerd en geverfd, en dan kan ik eindelijk beginnen met inrichten. Zal wel moeten want er worden klanten ongeduldig. We zouden nog van iemand wat mooie vlaggen krijgen??.....zal er eens achteraan gaan.
Wat er ook nog is meeverhuisd zijn 3 katten. Nou moeten we eigenlijk niks van katten hebben, maar hier zijn ze wel handig. Vangen allerlei ongedierte, jagen slangen weg. Zijn verzot op eekhoorns, dus ze mogen blijven. We gaan er binnenkort wel mee naar een dierenarts om ze te laten 'helpen'. Drie katten is meer dan genoeg!
12 augustus 2013     Sanyang
Er is ons verzocht om wat foto's van de weg tijdens het regenseizoen. Oke, hier zijn er een paar. Let wel, hier is de weg nog redelijk. Vaak staat alles onder water en dan gaan we er dus niet op uit, ook niet om foto's te maken. Komt misschien nog wel. Van begin tot eind komen we zo'n dertig plassen tegen, elk minstens 50cm diep. En hoe vaker er doorgereden wordt, hoe dieper ze worden. De andere toegangsweg heeft soms waadplekken van bijna 100 meter water aan 1 stuk. Dan wordt je toch wel erg voorzichtig, vastrijden is echt geen optie! We hebben niet altijd een camera bij, maar hier komen waarschijnlijk nog wel wat foto's bij.
Datum: ergens in het regenseizoen 2013     Sanyang
BODYCOUNT   (and still counting)
Flies:
Bees:
Mosquitos:
Other insects:
Snakes:
Frogs:
Annoyance indication
Godverdegodverdegodver..
Shit, shit, shit..
zucht..
Rot sodeju een end op..
Aaaarrgghh!!!
Afgezien van de stank kun je er leuk mee golven..
2703
62
183
11.647
5
46
30 september 2013     Sanyang
Tjonge, kan eindelijk internet weer eens op. Met de dongel was het voortaan vrijwel onmogelijk om nog een beetje fatsoenlijk internet te krijgen. Vandaar dat deze update nogal laat is. Wat is er allemaal gebeurd. Wel best wel veul.  We hebben enorm veel werk gehad om de weg begaanbaar te houden, vaak in de stromende regen moeten werken. Daar word je dan wel nat van, maar koud is het niks.
Met veel moeite hebben we de pilaren van de parking kunnen redden. Door de enorme regenval (we hebben hier letterlijk hele rivieren over ons land gehad) begonnen de voorste 4 kolommen allemaal scheef te staan/verzakken. Dus weer in de stromende regen met balken en spanbanden aan de slag om alles proberen recht te trekken en vast te zetten aan de container, bomen, en wat al niet meer. Dagenlang is het hier een wirwar van spanbanden, touwen, balken etc. geweest. Veel keus was er niet. We moesten wachten totdat het iets droger werd en hebben gelukkig nog op tijd de fundering kunnen uitgraven en met beton kunnen verbreden. Eentje is er uiteindelijk toch gesneuveld en die moest dus opnieuw. Ze staan niet allemaal even recht maar we doen het ermee. Inmiddels hebben we er ook een vloer in en een dak erop. De auto's staan nu mooi beschut en niet meer in gras en modder.
Heel goed nieuws is dat ons solarsysteem na wat akelige vertragingen eindelijk volledig operationeel is. Ivm de veiligheid van betrokken personen gaan we die vertraging niet uitleggen (dit is geen grap).
Het systeem is dusdanig opgezet dat we de generator vrijwel niet nodig hebben. Als de batterijen te ver leeg raken schakelt automatisch de generator aan om de batterijen bij te laden. Het mooie is dat dat tot nog toe niet 1 maal is gebeurt. De generator wordt alleen handmatig gestart als ik in de schuur ga lassen of de hefbrug nodig heb. Normaal gesproken neemt de generator alles voor zijn rekening als die gestart is. Hij laadt dan de batterijen en verzorgt de gehele stroom voorziening. Als wij de generator handmatig starten dan schakelen wij de toevoer van electriciteit naar het huis af van de generator zodat het huis gewoon volledig op de batterijen draait, en ik de volledige capaciteit kan benutten in de schuur. Ook zonder de generator worden de batterijen ruimschoots voldoende geladen. Het systeem werkt perfect.
10 panelen van 280W 24V
Perkins 12.5 Kva
En nog 2 extra panelen met eigen inverter voor het water.
10 batterijen inclusief inverter en laadcontrollers.
De generator en de batterijen staan apart van elkaar in een eigen ruimte. Deze ruimtes hebben we ook door Robert laten metselen, echter met die voorwaarde dat ie zijn waterpas niet mocht gebruiken. Dat zag hij in eerste instantie helemaal niet zitten. Hier wordt een waterpas wel een keer of 10 tegen een blok gelegd voordat ze denken dat dat blok goed ligt. Eerst aan de bovenkant, veel kloppen om het blok waterpas te leggen, dan de zijkant controleren, waterpas plat en op zijn kant leggen, veel schuiven en kloppen, dan ook nog eens aan de andere zijkant en vervolgens nog eens bovenop. Gaat lekker vlug zo..
Deze ruimtes hebben we anders gedaan. Ik heb zelf het stelwerk gedaan. Toen Robert zijn waterpas afgepakt en verstopt en hem aan het metselen gezet. Het begon allemaal wat vreemd en langzaam, maar nu vindt ie het helemaal geweldig. Er moeten nog een paar muurtjes gezet worden en we hebben hem de keus gelaten; op jouw oude manier of op deze nieuwe manier. Tja,... de nieuwe manier natuurlijk. Goed dan, maar nu zal hij wel mee moeten helpen met het stelwerk, anders leert ie er nog niks van. Gaat helemaal goed komen.
Nog meer goed nieuws is dat we eindelijk van het verschrikkelijk trage internet af zijn. Met de dongel konden we nauwelijks nog een beetje internetten, laat staan de website bijwerken. We hebben de mensen van Qcell gebeld, die zijn gekomen voor een 'survey'. Nog een paar dagen geduld en dan,  onze eigen WIFI mast! Jawel. En het internet op 4G gaat als een speer. Mensen wat een genot.
Onze werkploeg is inmiddels een werkploegje geworden. We hebben een aantal mensen moeten laten gaan, simpelweg omdat er niet voor iedereen werk genoeg is. We hebben nu nog een groep van 5 (inclusief kookster) waar we de rest mee kunnen afwerken.
We hebben nog wel een probleempje gehad afgelopen week. Tijdens het boodschappen doen zijn er vreemden op ons terrein geweest en hebben 2 nieuwe gasflessen gestolen en een raam ingeslagen en daar nog net een telefoon uit kunnen vissen. Hier wordt dus werk van gemaakt!! Daar gaan we achteraan. De politie is al met alle gegevens en verzoekschriften bij Qcell geweest, die kunnen de telefoon traceren en vandaar kunnen ze verder speuren. We wachten maar af. Er worden momenteel trouwens overal gasflessen gestolen in de buurt. Tja, tobaski komt eraan he.
Overigens wordt de compound nu niet meer onbeheerd achtergelaten. Er zal altijd iemand aanwezig zijn. De 'nieuwe' gasflessen gaan aan de ketting en achter een deur, boven de poort komen nu ook scherpe pennen (de gehele fence staat bovenop vol met scherp glas, boven de poort zat nog niks, slim dus). En we gaan op zoek naar een paar makkelijk boos te maken honden. Oftewel, wordt vervolgd.
5 november 2013     Sanyang
Herinneren jullie nog de eerste foto's van november 2012? Het was nogal een dichtgegroeide bedoening. Nou, Pia heeft daar flink wat werk van gemaakt. Dat ging nog niet helemaal vanzelf. Zodra Pia met wat gereedschap de tuin in ging werd vrijwel meteen het gereedschap uit haar handen genomen en gingen de mannen zelf aan de slag met hele verkeerde resultaten. Maar goed, na veel tekst en uitleg (en heel veel geduld) begon ze het voor elkaar te krijgen. Knippen, cleanen, zagen of wat dan ook alleen zoals dat al zovele malen is uitgelegd. En NIET anders!
Dat ze het niet helemaal snappen kun je ze ook niet erg kwalijk nemen. Als een Gambiaan een stuk grond heeft gekocht is het eerste wat ze doen alle bomen wegkappen?? Vraag ze waarom en ze kunnen je geen antwoordt geven, of, dat doen wij altijd. Niemand zal op het idee komen om die bomen eens te laten staan. Om nu even het verschil te laten zien tussen toen en nu de volgende foto's, en je snapt dat Pia niet zomaar stil heeft gezeten.
Meestal gooien ze alles wat gekapt is op diverse hoopjes en vergeten dan maar voor het gemak dat dat een enorme rotzooi wordt. Dus na enig aandringen werd dan toch alles telkens met de pushpush buiten de compound gebracht en daar opgestookt. Opgeruimd staat netjes. De compound wordt nu een stuk overzichtelijker en we kunnen rustig bekijken wat moet blijven staan en wat weg kan/moet. Gedurende dit regenseizoen hebben we verschillende malen een goede cleaning uitgevoerd. Doe je dat niet dan kun je weer van voren af aan beginnen zoals op de eerste foto te zien is. Alles groeit onherroepelijk in no time weer dicht.
Nu kun je zeggen dat al dat groen wel mooi is, maar er zitten zeker te weten een partij slangen in en je gaat er dus echt niet voor je plezier in wandelen. Plus we hebben nog andere plannen met deze grond.
6 november 2013     Sanyang
Jaja, alweer 6 november. Het regen seizoen is na een paar valse finishes dan nu toch wel echt aan zijn eind gekomen. Dat geeft ons een beetje rust. Oke, de weg is totaal naar zijn grootje, maar we kunnen er overheen zonder angst om vast te rijden en we kunnen rustig (nou ja rustig..) gaan verzinnen wat te doen om de problemen het volgend regenseizoen weer wat kleiner te maken. Zal niet meevallen want dit drama komt elk jaar weer terug.
En net als je denkt het wat rustiger aan te kunnen gaan doen, en wat dingetjes kunt gaan afwerken zoals: cementvloertjes maken onder de zonnepanelen, electriciteit en verlichting in de schuur aanleggen, wat extra verlichting maken voor buiten, dakgoten maken voor het volgende regenseizoen begint etc. Komt er een of andere idioot op het idee dat een zwembad ook wel leuk is! Is de bouwplaats bijna weer een compound geworden, wordt de compound weer een bouwplaats. Maar ja, wil je decadent gaan doen moet je dat maar weer even voor lief nemen. Dus ja, wij krijgen een heus zwembad! Woeha!
En omdat wij van opschieten houden en er snel in willen; opschieten met die handel! Met een week of 6 zou het klaar moeten kunnen zijn. Decadent? Echt wel. Maar wel lekker.
Dit betekent wel dat er wat dingen moeten veranderen. De soak-away annex shower moet verplaatst worden, evenals de partytent die nu dienst doet als gereedschapshok. Dus is er nu besloten om dat dan maar meteen goed aan te pakken. Op een andere plek wordt nu een fatsoenlijk gereedschapshok gemetseld met daaraan 2 extra hokjes. 1 hokje wordt toilet en het andere een shower. Dit staat niet al te ver van de watertoren af en zowel het toilet als de douche krijgen stromend water en worden gedeeltelijk betegeld. Voor ons heel normaal maar voor de jongens hier een ongekende luxe. Hoeven ze niet meer steeds met emmers water te gaan lopen sjouwen.
Sanyang    een poosje geleden alweer
We wilden jullie deze niet onthouden. Geen ongeluk. Niemand gewond. Alleen maar geremd.  En wat doen de jongens ? Die stappen uit, kijken even en wandelen rustig weg. Probleem van de baas toch?
Maar wel heel lullig als je vooras achteras wil worden!