WYSIWYG Web Builder
De Wisser
Land Rovers in The Gambia...
WYSIWYG Web Builder
Januari 2016     Sanyang
 
En dan was er ook nog iets met kippen.
Eens kijken of ik dat samengevat kan krijgen. Ergens in juli/augustus kwam een goede vriend hierheen die 'wat met kippen deed'. Ik zal het verhaal niet langer maken als nodig is. Maar het komt er op neer dat in Tawuto, waar hij bezig was, er een moskee vlakbij de broederij werd gebouwd. Als je wat hobbykippen hebt is dat niet zo'n probleem. Maar als je daar je brood mee moet verdienen is dat een andere zaak. Kippen zijn net autisten, als er iets in hun dagelijkse vertrouwde bestaan wat veranderd, zijn ze meteen van slag. In dit geval dus van de leg. Letterlijk! Als die moskee geluid gaat produceren is het gedaan met eieren leggen. Je verliest dan meteen 30% leg. Voorbeeldje: als je 1000 kippen hebt scheelt je dat tussen de 250 en  300 eieren PER DAG! Reken maar uit wat dat per week of per maand is. En die komen en krijg je ook niet meer terug. Kortom, de kuikenbroederij moest daar weg. En hij had er geen zin meer in. Uiteindelijk heb ik besloten om zijn broedmachines van hem over te nemen en met wat advies van hem hier te beginnen.
Links de 2 broedmachines, en rechts is nog een stukje te zien van de uitkomkast. De 2 broedmachines kunnen samen zo'n 7500 eieren aan. Da's best veel maar ik ga ze niet gelijk vol stampen. Dat kost namelijk nogal wat want de eieren die ik moeten hebben komen ergens van een geheime locatie in Europa. Een paar 1000 eieren besteld dus en daarmee moet ik  aan de slag. Ik heb diverse types waaronder legkippen. mestkippen maar ook een dual purpose kip. Dat laatste houdt in dat we dus een kip hebben die flink eieren legt maar ook nog eens flink vlees aanzet.
Al met al een hele onderneming. Om de opstart te kunnen maken moet ik  nu dus wel op gaan schieten. De eieren zijn er en ik moet dus als een razende gaan beginnen aan de bouw van de kippenhokken die dus met een week of 3 echt wel klaar moeten zijn. Slik.
Hier rechts worden de eieren gesorteerd en op de trays gelegd waarna ze in de broedmachine geplaatst worden. En da's stiekum best wel een hoop werk. En je wilt niet dat er iets sneuveld. Was dust best wel een beetje nerveus.
En dan hopen dat alles in en met de kast goed gaat. Temperatuur onder controle, vochtgehalte moet exact goed zijn. Dat viel allemaal nog niet mee want in het regenseizoen is het vochtgehalte wel erg hoog. Ik heb wat creatiefs moeten doen met een vriezer maar heb het wel voor elkaar gekregen.
En na een paar dagen al kunnen de eieren geschouwd worden en gaan de onbevruchte eieren er tussen uit.
Goed. Eieren zitten er in. De machines doen het. Rap beginnen met de hokken. En mooi op tijd zijn er enkele luxe binnen- en buitenverblijven voor het hele spul klaar.
Achteraan op de compound, een beetje tussen en onder de bomen. Vanaf het huis bijna niet te zien.
En dan is het moment daar: ik ben papa geworden! Het begint met een enkel piepje maar al snel komen vrijwel alle eieren uit.
En dan plots hebben we onze handen vol. Nu gaat het hard. Snel moet alles naar de hokken gebracht worden. Verlichting moet aan. Water en voedsel moet ruim voldoende aanwezig zijn. En vooral de houtskoolpotten zijn erg belangrijk om te zorgen dat het spul het niet koud gaat krijgen. En om het leuk te houden krijgen we regelmatig een forse regenbui over ons heen. Als dan diep in de nacht eindelijk alles voor elkaar is kunnen we onze natte kleren uittrekken, iets droogs aantrekken en gaan genieten van een welverdiend pilsje. Ik tenminste zeker, 1 van de jongens drinkt niet dus die krijgt een cola.
Dan naar bed. Maar slapen, ho maar. Telkens er uit om te gaan kijken naar het kuikenspul. Uiteindelijk toch wel wat geslapen.
's Morgens meteen weer gaan kijken of alles nog in orde is en wat foto's maken. De jongens die me hierbij helpen hebben ontzettend hun best gedaan.
Maar net als met kinderen. Uiteindelijk worden ze groter en dan krijg je iets als dit:
eeehmm....eerst nieuwe foto's maken. Wordt vervolgd.
Oke, nieuwe foto's zijn gelukt. Dit zijn tenminste kippen. Deze zijn nu 19 weken oud, het merendeel weegt ongeveer 4 kilo! Niet allemaal maar dat mag ook niet. Met hetgeen ik nu heb zitten ga ik koppeltjes samenstellen die vervolgens eieren moeten gaan produceren. Het belangrijkste in dit verhaal is dat ik zowat de enigste ben die moederdieren (of parentstock)  heb. Ik verkoop dus eendagskuikens, geen eieren en geen kippen. Mensen komen graag hier omdat ze dan een kwaliteitskip krijgen en omdat ze anders eieren of kuikens moeten importeren. De bevruchte eieren gaan (pas na betaling, eerder niet) de broedmachine in en na 3 weken gaan ze dan naar poultrybedrijven hier.
Februari 2016     Sanyang
Nou, verdomme. We hebben wat tegenslag gehad met de kleine Laro. Tot 3 keer de koppakking vervangen om er uiteindelijk achter te komen dat er een flink gat zit in de zuigerwand van cilinder 3. Gelukkig heb ik een paar onderblokken staan om daar weer een fatsoenlijke motor van te maken anders kun je de auto parkeren en maandenlang niet meer gebruiken. Er is hier gewoonweg niet aan een goede motor te komen. Maar goed, gerepareerd en het spul rijdt weer rond.
Maar er is nog meer goed nieuws: ben er een beetje laat mee, excuus. Vorig jaar is een vriend (naaimachinespecialist, ik doe alleen maar iets met specialisten he) hier geweest. Heb mijn beklag gedaan over de nieuwerwetse naaimachines van tegenwoordig. Teveel plastic en niet betrouwbaar. en lastig om mee te werken. Die beloofde om voor mij een degelijke ouderwetse machine klaar te maken en hierheen te sturen. Iets waar je nog echt mee kunt werken, iets wat niet zomaar stuk gaat want vroeguh was alles beter. Echt wel! Degelijker in elk geval. Eind december begin januari was hij hier weer. En hij heeft gedaan wat ie beloofde. Meer dan dat zelfs, hij stuurde me maar liefst 2 machines. En niet zomaar machines, echte collectors-items. Lopen als een trein en man, man, ben er zo blij mee! Heerlijk om mee te werken.
John, Angelique: dikke vette kus en ontzettend bedankt voor dit ouderwets en degelijk staaltje techniek!
En toen vond ik in de container nog een broodbakmachine. Tja, moet uitgeprobeerd worden toch? Altijd handig als je je eigen brood kunt bakken. Nou weet ik me te herinneren dat we in Nederland kant en klare pakken hadden. Zo in de machine en klaar. Maar ik moest hier natuurlijk met losse ingredienten aan de slag, en dat is ook veel leuker. Dus op internet informatie opgezocht en aan het experimenteren gegaan. Nou, de eerste 3 pogingen werden helemaal niks. Bij poging 4 ging het beter en ik heb het idee dat ik beter geen zout meer kan gebruiken. Zout en gist gaan blijkbaar niet zo goed samen. Dus als het nodig is en er is nergens geen brood te krijgen, kan ik in 3 uur brood op tafel hebben. Is toch ook wel lekker. Maar hoewel ik niet ontevreden ben over het resultaat ben ik nog niet uitge-experimenteerd.